Dış Gebelik Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Dış Gebelik Nedir? Dış gebelik, fertilize olmuş bir yumurta hücresinin, uterus (rahim) dışında bir yerde implantasyon yapması durumudur. Genellikle bu implantasyon tüplerde meydana gelir ve bu duruma ‘tüplerde gebelik’ de denir. Bu yazımızda dış gebelik nedir, belirtileri nelerdir sorularına yanıt vereceğiz.
Meme Kanseri Derneği’ne göre, dış gebelik üremeye hazırlanan kadınların %1-2’sinde görülür. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir çünkü döllenen yumurta, doğru yeri olan rahime gitmezse fallop tüpleri patlayabilir ve iç kanamaya neden olabilir. Bu yüzden dış gebelik sürecinde belirtilerin erken teşhisi çok önemlidir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Dış gebelik belirtileri genellikle normal gebelik belirtileriyle çok benzerdir. Ancak belirtiler daha ağır ve daha erken yaşanabilir çünkü bu tip bir gebelikte döllenmiş yumurtanın yeri değişmiştir. Dış gebeliğin en yaygın belirtileri şunlardır:
- Kaçırılan adet dönemi,
- Hafif vajinal kanama,
- Bazı durumlarda lekelenme,
- Sırt ağrısı,
- Şiddetli karın ağrısı, özellikle tek taraflı.
- Baş dönmesi veya bayılma,
Dış gebelik sonucunda oluşan “aşırı kanama” durumu acil bir durumdur ve hemen tıbbi yardım gerektirir.
Dış Gebelik Teşhisi
Dış gebeliğin teşhisi genellikle kanda hCG seviyelerine ve ultrasonda yapılan değerlendirmelere dayanır. hCG seviyesi normal bir gebelikte zamanla artar ancak dış gebelikte bu seviye düşük olabilir veya beklenildiği gibi artmayabilir.
Ultrason, rahim içindeki veya dışındaki gebeliği takip eder. Eğer doktorunuz bir ultrason yaptırdı ve ektopik bir gebelik şüphesi varsa, daha fazla test ve tedaviniz gerekecektir.
Dış Gebelik Tedavisi
Dış gebelik tespit edildiğinde, genellikle cerrahi müdahale gerekmektedir. Erken teşhis edildiği durumlarda, metotreksat adı verilen bir ilaç kullanılarak dış gebelik sonlandırılabilir. Bu ilaç hücre bölünmesinin hızlı gerçekleştiği alanlarda etkili olup, dış gebeliğin yol açtığı dokunun emilimini sağlar. Bu tedavi cerrahiye gerek kalmadan dış gebeliği sonlandırmaya yardımcı olabilir.
Ancak, dış gebeliğin ilerlemiş olduğu durumlarda, cerrahi müdahale genellikle kaçınılmazdır. Laparoskopi genellikle bu durumda tercih edilen yöntemdir. Bu, fallop tüplerinden ektopik gebeliğin çıkarılmasına olanak sağlar.
Sonuç
Dış Gebelik Nedir? Dış gebelik, düzgün tedavi edilmediği zaman ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak, erken teşhis ve uygun tedavi ile bu riskler büyük ölçüde azaltılabilir. Gebelik belirtileri gösteren bir kadın, dış gebelik riskini azaltmak için mümkün olan en kısa sürede sağlık hizmeti almalıdır.
Belirtileriniz olduğunda veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız, özellikle de bir gebelik testiniz pozitif çıktıysa ve dış gebelik belirtileri yaşıyorsanız, bir sağlık profesyoneli ile görüşün. Her durumda, dış gebelik tehlikeli olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz:
Instagram : dralpersismanoglu
Facebook : OpDrAlperSismanoglu